Mordet på John Hron Polisutredningen

Förhör inleds samma dag som Johns döda kropp påträffas. De båda huvudmisstänkta ljuger båda två under de första förhören.

Femtonåringen, FM, förhörs redan strax efter klockan 8 på morgonen, och hittar då på en historia om tre för honom okända göteborgare som följt med honom till Ingetorpssjön för att bada. Dessa tre misshandlade John Hron och kastade sedan honom i sjön. FM deltog inte i misshandeln och lämnade själv platsen efter att John kastats i sjön.
Vid ett förhör sex timmar senare faller han till föga och börjar berätta.

Artonåringen, HD, förnekar all delaktighet i någon misshandel av John. Han säger sig ha sett den andra artonåringen, BM, och femtonåringen, FM, ge John två, tre smällar och någon spark. Nästa dag vidhåller han sin historia. Den 22 augusti erkänner han, och medger att han och femtonåringen var de som misshandlade och dränkte John. Vid ett nytt, av hans försvarare begärt förhör 8 september, tar han tillbaka uppgifterna om sin medverkan i mordet. Han har tidigare velat ta på sig skulden för FM, men nu har han ångrat sig. Det var FM som avslutade misshandeln och dränkte John på egen hand, medan han själv var upptagen av att leta efter sin sprit, hävdar han nu.

Sjuttonåringen, BJ, förnekar brott vid förhör den 17 augusti. Han har inte deltagit i någon misshandel av John, och han har inte heller sett någon misshandla honom. Han har bara hört någon ropa “aj” när han varit på väg till den plats där John och hans kamrat tältade. Den 21 augusti medger han misshandel, och nu börjar han också minnas att John har misshandlats av de båda andra. Han påstår sig till och med ha ingripit till Johns försvar. Detta ädelmod hindrade honom dock inte från att stjäla pengar och busskort från pojkarna, vilket han inte minns.

Den andre artonåringen, BM, förnekar brott vid förhör 17 augusti, men medger att han observerat att John knuffats och munhuggits med FM och HD. Han har också sett att John har fått ett par smällar i ansiktet och att han kastats i sjön. Vid senare förhör minns han mer. Han har observerat att John varit skräckslagen och i ett tillstånd av chock, och att han hade skador i ansiktet. Han säger sig också ha försökt avbryta misshandeln. Både FM och HD uppger i sina förhör att också BM deltagit i misshandeln, men senare tar FM tillbaka sin uppgift. BM förnekar att han misshandlat John. Han har av rädsla för de andra däremot sagt att också han slagit John, uppger han. BM släpps ur häktet 29 augusti.

 

Utdrag ur förhören:

FM

Om de första perioden av misshandel:
HD:s handlande förefaller helt oprovocerat. HD går fram till John och lyfter honom i håret och kastar runt honom.

FM uppger att han såg att John var mycket rädd och att han darrade.

[…] det våld som John utsattes för var ganska kraftigt och han borde ha blivit ordentligt skadad av misshandeln.

Om mordet på John:
HD började sparka mot den liggande Hron och FM uppfattade det som att Hron “mumlade”. “Det var som om Hron försökte få fram ord”, närmare än så kan inte FM beskriva det. […] Efter några sparkar så “tystnade” Hron. […] FM tar tag i armarna på Hron och HD i benen. Därefter lyfts han fram några meter så att han blir liggande på bergskanten. Därefter rullas Hron ner i vattnet. […] Strax innan han rullas i vattnet, så “mumlade” Hron lite. FM blir av förhörledaren upplyst om att det finns uppgifter om att fötterna användes då Hron rullades i, med detta har FM inget minne av.

HD

Om mordet på John:
Förhörsledaren: Men om han får sparkar hela tiden, rör han sig hela tiden?
HD: Ja.
Förhörsledaren: Det gör han?
HD: Jag tycker inte det var så farligt det där. […]
Förhörsledaren: Vad hade du för tanke när ni slängde honom i vattnet – han var ju ganska illa slagen då?
HD: Ja, det var han innan också så.
Förhörsledaren: Ja, men vad hade du för tanke när ni slängde honom i vattnet?
HD: Nä, jag tänkte inte alls. Jag tänkte bara…[…] Det var som en vanlig islängning, typ.
Förhörsledaren: Jaa.
HD: Nåt skoj nånting. […]
Förhörsledaren: Ni gjorde inte någon ansats att hoppa i och försöka rädda honom?
HD: Nä, man tänkte ju bara – man tänkte ju bara på att komma därifrån.

BM

Om Johns reaktion då han attackerades:
John verkade liksom svamla och skärrad. Han talade osammanhängande, precis som han var rädd och nervös. […] John skakade och liksom vände blicken hela tiden från höger till vänster. Hans ögon var stora som bollar.

Om HD och FM då de angrep John i inledningsskedet av misshandeln:
BM uppfattade både HD och FM som “iskalla”. Ingen av dem reagerade över att ha slagit ner John.

Beslag:

Polisen beslagtar material med nazistisk och våldsinriktad anknytning hos de gripna. Det rör sig om diverse märken, listor och flygblad, samt klädesplagg. Åklagaren sammanfattar detta så här i sitt överklagande till hovrätten:

“Av de beslag som verkställts i målet och de uppgifter som de tilltalade lämnat finner jag att det är utrett att de åtalade är s k skinnskallar med nazistiska sympatier.

Som exempel på detta kan nämnas att vid brottstillfället hade BJ en tröja med en bild av Hitler med texten “Hitler was right” och “White power”.

Hos BM påträffades nazistiska reklambroschyrer. Bl a sådana där man kan beställa nynazistisk musik från HD.

FM hade i sin plånbok adressuppgifter till VAM.”

Ett av de beslagtagna flygbladen har följande text:

Den “HÄRLIGA DEMOKRATIN”
påtvingar oss rätten att…
knarka;
bli bög;
rasblanda;
mörda de ofödda;
och allt annat som förstör vår unika ras.

Några kanske är sjuka nog att acceptera det… men inte vi.

[Vi] föredrar revolution för att krossa det!
och ersätta det med ett sunt
ARISKT HEMLAND!

Vitt Ariskt Motstånd