The Nizkor Project: Remembering the Holocaust (Shoah)

Hur dog de?


37. Hur dog de?

IHR skriver:

Huvudsakligen av återkommande tyfusepidemier som härjade det krigsdrabbade Europa under perioden. Men också av svält och mot slutet av kriget på grund av avsaknad av tillräcklig läkarvård när i princip samtliga järnvägar och vägar hade bombads sönder av de allierade

Nizkor svarar:

Några dog av tyfus. I antal räknat dog de flesta judar av gasning, näst vanligaste dödsorsaken var arkebuseringar.

I lägren inom "Altreich" (se fråga1) dog de flesta av svält och sjukdomar. När fångarna inte fick tillräckligt med mat och tvingades till hårt slavarbete så är distinktionen bara teoretisk. I Auschwitz som både var ett förintelse- och ett arbetsläger så "valdes" fångar ofta ut och av dessa blev de svagaste ihjälgasade. På så sätt hade färre möjligheten att dö av utmattning och de mötte döden i gaskamrarna istället.

När de allierade nådde fram till nazisternas dödsläger i Tyskland fann de SS personalen välnärd och välklädd och lokalbefolkningen hade relativt sett inte genomlidit så stora umbäranden (Å andra sidan led den tyska befolkningen i storstäderna mycket). Detta syns tydligt på det filmmaterial av befrielsen av lägren, där man kan se folk från de närliggande städerna och byarna som de amerikanska soldaterna förde in i lägren så att de skulle kunna bevittna vad som skedde. Inga av dem var utsvultna.

Det finns också ett berömt fotografi av hur några tjocka SS-kvinnor tillfångatogs i Bergen-Belsen. Tiotusentals fångar svalt i Belsen. Om du har sett film av utmärglade lik som kördes ner i massgravar med bulldozers, så var det antagligen från Belsen. Kontrasten till de välnärda SS-kvinnorna är slående. Scener från befrielsen av Bergen-Belsen visar detta.

Nästan ingen av de allierade fångar från västvärlden svalt till döds; det fanns nämligen människor som nazisterna ville hålla vid liv och så fanns det människor de föredrog döda. Stora antal sovjetiska krigsfångar dog - över tre miljoner - av just detta skäl.


[ Tillbaks | Index | Nästa ]

Home ·  Site Map ·  What's New? ·  Search Nizkor

© The Nizkor Project, 1991-2012

This site is intended for educational purposes to teach about the Holocaust and to combat hatred. Any statements or excerpts found on this site are for educational purposes only.

As part of these educational purposes, Nizkor may include on this website materials, such as excerpts from the writings of racists and antisemites. Far from approving these writings, Nizkor condemns them and provides them so that its readers can learn the nature and extent of hate and antisemitic discourse. Nizkor urges the readers of these pages to condemn racist and hate speech in all of its forms and manifestations.